Ako správne maľovať na textil

Maľovanie na textil je nielen zábava, ale vznikne z toho aj nejaké pekné dielko. Najčastejšie sa maľuje na tričká, mikiny alebo textilné tašky. Maľovanie na textil je aj spôsob ako v deťoch podnietiť kreativitu a zabaviť ich aj na niekoľko hodín. Začať s maľovaním sa dá už u detí v predškolskom veku, ak viete ako na to. My si dnes povieme niečo o maľovaní na textil.

 

Na čo všetko sa dá maľovať?

Ak začínate, najjednoduchšie je samozrejme začať maľovať na tričko s predkresleným motívom, ktorý stačí už len vyfarbiť. Tričká sú ideálne aj pre deti, predsa len, ak sa niečo nepodarí podľa predstáv, na tričku vás to až tak mrzieť nebude.

Ak sa však do maľovania pustíte aj vy, a chytí vás za srdce, ani sa nenazdáte a zistíte, že vám doma pribudli ručne maľované šaty, obliečky na vankúše, taška alebo dokonca aj tenisky. Čím viac vecí vám bude pribúdať, tým viac techník maľovania si zrejme budete chcieť aj vyskúšať.

Tipy:

Tričko na maľovanie Tričko na maľovanie

 

 

Aké farby použiť?

Najjednoduchšie na vyfarbovanie sú tričká s fixkami na textil, ktoré si môžete kúpiť aj u nás. Balíček fixiek obsahuje 10 farieb, a s tričkom dostanete aj farebnú predlohu, podľa ktorej si dieťa vie obrázok presne vyfarbiť. Samozrejme ale môžete nechať priestor aj fantázii dieťaťa.

Ako dospelí si však viete kúpiť aj klasické farby na textil, ktoré sa nanášajú štetcom. Pripomínajú temperové farby a riedia sa vodou. Na začiatok si môžete prikúpiť aj šablóny, alebo ak si trúfate, môžete maľovať priamo na tričko. Je dobré si však predkresliť motív.

Nemusíte sa báť, existuje aj špeciálna fixka na textil, ktorá funguje ako zmizík v prípade nepodarených čiar. Okrem toho existujú ešte aj spreje na textil, ktoré vyčarujú moderný a abstraktný efekt.

Tipy:

Tričko na maľovanie Tričko na maľovanie

 

 

Ako sa starať o maľovaný textil?

Keď už si dáte tú námahu a namaľujete niečo pekné na šaty, neradi by ste to zničili už po prvom praní. Je dobre si naštudovať ako sa starať o tú farbu, ktorú ste použili. Niektoré farby si vyžadujú prežehlenie cez papier na pečenie alebo vreckovku, fixky stačí len nechať vyschnúť. Vo všeobecnosti sa neodporúča prať vyfarbené tričká na viac ako 30 stupňoch Celzia, a šaty, tašky či nohavice na viac ako 40tich stupňoch.

  • Pozor si dajte aj na to, či sa jedná o textil svetlý, čierny alebo farebný. Pri tmavšom vám nemusia farby chytiť. Tak isto, aj čo sa jedná materiálu. Najlepšie farba chytá na bavlnu. Pri lesklých materiáloch ako napríklad satén sa musíte poradiť v predajni aká farba sa naň špeciálne hodí.
  • Ak nechcete maľovať, zaobstarajte si nažehľovačky. Pomocou jednoduchého nažehlenia si viete na tričku, mikine, džínsoch či čiapke vytvoriť rôzne moderné, vtipné a cool motívy zvieratiek, nápisov, kreslených postavičiek, značiek a podobne. Nažehľovačky sú skvelé aj na zamaskovanie škvŕn, či malých dierok na obľúbených kúskoch oblečenia, ktorých sa ešte nechcete vzdať.

Tipy:

Nažehľovačky na textil Nažehľovačky na textil

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.