Čo spraviť s deravými detskými tričkami?

Ach tie deravé tričká. Pozná to každá mama, ktorá má doma malé dieťa. Kúpili ste mu krásne nové tričko, ktoré ste mu s hrdosťou obliekli do škôlky a poobede, keď si dieťa vyzdvihnete, zbadáte na ňom dieru. Čo teraz? Zahodiť tričko, ktoré malo dieťa na sebe len jeden raz? To nie je riešenie. My vám prezradíme niekoľko tipov, vďaka ktorým si vy vyberiete, čo s deravým tričkom spravíte.

 

1. Nažehľovačky

Nažehľovačky sú skvelý spôsob ako zachrániť akýkoľvek kúsok oblečenia, nielen tričko. Pokiaľ diery nie sú obrovské, viete si na textil nažehliť tento kúsok. Nažehľovačka je vlastne ornament v rôznych tvaroch, farbách a štýloch, ktorý sa jednoducho pomocou žehličky upevní na tričko, nohavice, džínsy, šaty, textilné tašky, tielka a všetko čo vás napadne.

Najlepšie drží na bavlne a je výnimočná svojim kvalitným prevedením, takže vydrží aj pranie. Ako ju nažehliť? Umiestnite ju lesklou stranou dole, nahrejte žehličku na 170 stupňov (bez naparovania), na nažehľovačku priložte papier na pečenie a asi 30 sekúnd prechádzajte po povrchu nažeľovačky. Potom odlepte ochrannú fóliu a opäť s pomocou papiera na pečenie prežehlite. Takýmto spôsobom si vytvoríte úplne nový originálny kúsok, ktorý ocení aj vaše dieťa.

 

Tipy:

Nažehľovačka na detský textil s autami Nažehľovačka na detský textil s mačkami

Nažehľovačka na detský textil so zajacom Detská nažehľovačka - Levík, levíča, tigrík, puma

 

2. Nášivky

Nášivka je ďalší skvelý spôsob ako zamaskovať nielen nechcené diery ale aj škvrny, ktoré nejdú vyprať. Nášivka môže byť v tvare loga, nápisu, grafiky či obrázka, veľká alebo malá. Je len na vás či zvolíte jednu výraznú alebo viac malých a ozdobíte s nimi celé tričko či bundu.

Ako sa nášivky pripevňujú na textil? Nebojte sa, nemusíte mať doma profesionálny šijací stroj. Výhodou je, že na rozdiel od nažehľovačky si ju viete prišiť aj na inú látku, ako je satén, polyester a podobne. Máte teda dve možnosti, buď nášivku ručne našijete, alebo prežehlíte podobne ako nažehľovačku. Skoro všetky nášivky bývajú podlepené suchým zipsom, ktorý podobne ako nažehľovačka priľne na textil za pomoci vysokej teploty žehličky. Samozrejme že vydrží aj prania a časté nosenie.

 

3. Recyklácia

Ak máte starých a roztrhaných detských tričiek viac a nechcete ich všetky zachraňovať, môžete ich recyklovať. Ak máte trochu času, oplývate kreativitou a nejakými zručnosťami, môžete si vytvoriť nový kúsok oblečenia. Buď odstrihnete rukávy, spodok alebo vrch trička a zošijete ich dokopy a vytvoríte úplne nové tričko, alebo aj úplne nový kúsok oblečenia.

Na Youtube nájdete mnoho DIY (urob si sám) videí, ktoré sa venujú tejto tematike, aj priamo s názorným návodom. Alebo ich môžete darovať do útulku a nielen tričká, ale aj všetky staré kusy oblečenia, uteráky a deky, ktoré štvornohí kamaráti bez domova potrebujú. Staré veci tak poslúžia na dobrú vec. Mimochodom, vedeli ste, že zo starého rozstrihaného trička si viete vyrobiť aj háčkovaný obraz na stenu?

 

Ďalšie tipy, čo všetko sa dá vyrobiť zo starých detských tričiek

  • Čelenky do vlasov
  • Detské štucne
  • Držiak na kvetináče
  • Nákupná taška
  • Obliečka na vankúš
  • Poťahy na pelech pre domáceho miláčika
  • Poťah na lampu
  • Hračka pre deti

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.